2 November, 2018 09:17

BTU berekenen

De koellast van een ruimte is de benodigde capaciteit die het aircosysteem moet hebben om een ruimte goed te koelen. Bij het kopen van een airco is het belangrijk goed in kaart te brengen wat de koellast is van de ruimte die u wilt gaan koelen. Het vermogen van een airco wordt uitgedrukt in KW.

Koelcapaciteit

Het bepalen van de koelcapaciteit is vrij gecompliceerd en afhankelijk van onder andere de toepassing van de ruimte. De volgende punten hebben grote invloed op de warmtelast:

 • Het aantal mensen dat in de ruimte normaal aanwezig is.
 • Is er veel elektronische apparatuur in de ruimte aanwezig.
 • Heeft de ruimte een plat dak.
 • Isolatie van de ruimte
 • Staat de ruimte op de zonkant

Voor advies en een exacte koellastberekening voor de ruimte die u wilt koelen, kunt u via het offerteformulier contact met ons opnemen. Of bel direct met 023-822 44 24.

Airco koelvermogen berekenen

Een vereenvoudigde manier op de koelcapaciteit te berekenen bestaat uit de volgende drie stappen:

Stap 1: bepaal de inhoud van de ruimte

De inhoud van een ruimte berekent u door lengte x breedte x hoogte te vermenigvuldigen. Voor een ruimte van 8 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog komt u dan op:

Inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m³

Stap 2: bepaal de warmtefactor van de ruimte

Grofweg worden er drie maten aangehouden als factor voor een ruimte:

 • Factor 30: goed geïsoleerde ruimte, geen plat dak, weinig elektronische apparatuur, weinig mensen, niet op de zonkant gesitueerd.
 • Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
 • Factor 50: ruimte met een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

Stap 3: koelcapaciteit berekenen

Om de koelcapaciteit te berekenen, vermenigvuldigt u de inhoud van de ruimte (stap 1) met de warmtefactor (stap 2). U krijgt dan de benodigde capaciteit voor de te koelen ruimte in Watt.

Bijvoorbeeld: een ruimte van 8 m lang, 4 m breed en 2,5 m hoog met een plat dak waar veel mensen werkzaam zijn aan de computer en gesitueerd op de zonkant.

 • Stap 1: inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m³
 • Stap 2: factor 50
 • Stap 3: 80 x 50 = 4000 Watt

Om de ruimte goed te koelen heeft u dus een airco nodig van minimaal 4000 Watt, ook wel 4 kW (4000/1000).

Wat is BTU?

Het vermogen van een airco wordt ook wel gemeten in BTU (British Thermal Unit) per uur, hierbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU. In bovenstaand voorbeeld komen we dan uit op 4000 x 3,4121 = 13.648,4 BTU.

Vereenvoudigde berekening koelcapaciteit

Een vereenvoudigde manier op de koelcapaciteit of het koelvermogen van een airco te bereken bestaat uit de volgende drie stappen.

Bepaal de inhoud van de ruimte

De inhoud van een ruimte berekent u door lengte x breedte x hoogte vermenigvuldigen. Voor een ruimte van 8 meter lang, 4 breed en 2,5 meter hoog komt u dan op:

Inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m3

Bepaal de warmte factor van de ruimte

Grofweg worden er drie maten aangehouden als factor voor een ruimte:

 • Factor 30: Goed geïsoleerde ruimte met weinig ruim, geen plat of schuin dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen.
 • Factor 40: Minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
 • Factor 50: Een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

Koelcapaciteit berekenen

Om de koelcapaciteit te berekenen vermenigvuldigt u de inhoud van de ruimte (stap 1) met de warmtefactor (stap 2). U krijgt dan de benodigde capaciteit voor de te koelen ruimte in Watt.

Bijvoorbeeld: een ruimte van 8 meter lang, 4 breed en 2,5 meter hoog met een ruimte met een plat waar veel mensen werkzaam zijn aan de computer.

 • Stap 1: Inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m3
 • Stap 2: Factor 50
 • Stap 3: 80 x 50 = 4000 Watt

Om de ruimte goed te koelen heeft u dus een airco nodig van minimaal 4000 Watt, ook wel 4 kW (4000/1000).

Het vermogen van een airco wordt ook wel gemeten in BTU/uur (British Thermal Unit), hierbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU/uur. In bovenstaand voorbeeld komen we dan uit op 4000 x 3,4121 = 13648,4 BTU.

Zoekt u een nieuwe airco?

Airco Groep Holland heeft een ruim aanbod aan airco’s voor verschillende ruimtes, van merken zoals Daikin en Mitsubishi. Wanneer u een airco bij ons koopt, profiteert u van onze installatieservice en vijf jaar garantie. Daarnaast bieden we verschillende onderhoudscontracten aan om hoge kosten te voorkomen.

Vraag vrijblijvend advies aan

Twijfelt u over de exacte koellasten voor uw situatie of ruimte? Neem dan contact met ons op of bel direct met 023-822 44 24.

Zelf de kantoortemperatuur bepalen? >