Hoeveel airco heeft u nodig? (Koelcapaciteit airco berekenen)

2 November, 2018 09:17

De koellast van een ruimte is de benodigde capaciteit die het aircosysteem moet kunnen leveren om een ruimte goed te kunnen koelen. Bij het kopen van een airco is het belangrijk goed in kaart te brengen wat de koellast is van de ruimte die u wilt gaan koelen. De bepaling van de koelcapaciteit is vrij gecompliceerd en afhankelijk van onder andere de toepassing van de ruimte. Als er meer mensen in een ruimte werken, er veel elektronische apparatuur aanwezig is en / of er spraken is van een plat dak kan dit van grote invloed zijn op de warmtelast. Voor een advies op maat en een exacte koellastberekening voor de ruimte die u wilt koelen kunt u via dit formulier contact met ons opnemen of bel direct met 0229 26 22 55.

Vereenvoudigde berekening:

Een vereenvoudigde manier op de koelcapaciteit te bereken bestaat uit de volgende drie stappen:

Stap 1 – bepaal de inhoud van de ruimte

De inhoud van een ruimte berekent u door lengte x breedte x hoogte te vermenigvuldigen. Voor een ruimte van 8 meter lang, 4 breed en 2,5 meter hoog komt u dan op:

Inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m3

Stap 2 – bepaal de warmte factor van de ruimte

Grofweg worden er drie maten aangehouden als factor voor een ruimte:

  • Factor 30: Goed geïsoleerde ruimte met weinig ruim, geen plat of schuin dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen.
  • Factor 40: Minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
  • Factor 50: Een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

Stap 3 – Koelcapaciteit berekenen

Om de koelcapaciteit te berekenen vermenigvuldigt u de inhoud van de ruimte (stap 1) met de warmtefactor (stap 2). U krijgt dan de benodigde capaciteit voor de te koelen ruimte in Watt.

Bijvoorbeeld: een ruimte van 8 meter lang, 4 breed en 2,5 meter hoog met een plat dak waar veel mensen werkzaam zijn aan de computer.

  • Stap 1: Inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m3
  • Stap 2: Factor 50
  • Stap 3: 80 x 50 = 4000 Watt

Om de ruimte goed te koelen heeft u dus een airco nodig van minimaal 4000 Watt, ook wel 4 kW (4000/1000).

Het vermogen van een airco wordt ook wel gemeten in BTU (British Thermal Unit) per uur, hierbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU/uur. In bovenstaand voorbeeld komen we dan uit op 4000 x 3,4121 = 13.648,4 BTU.

Vraag vrijblijvend advies aan

Wilt u een airco kopen en wilt u de exacte koellasten voor de ruimte weten? De koelcapaciteit van een Daikin airco of Mitsubishi airco varieert per type. Neem via dit formulier contact met ons op of bel direct met 0229 26 22 55.

Zelf de kantoortemperatuur bepalen? >