Hoe berekent u de juiste BTU voor een airco?

Om de juiste BTU (British Thermal Units) te berekenen voor een airconditioner, moet u rekening met diverse factoren die meesspelen. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met de grootte van de kamer die u wilt koelen of het aantal mensen dat zich in de ruimte begeeft. Wilt u weten hoe dit zit? Dan leest u hier hoe u eenvoudig de correcte BTU berekend.

Airco koelvermogen berekenen

Een indicatie van hoeveel BTU u nodig heeft, kunt u eenvoudig zelf berekenen. U volgt de volgende stappen:

Stap 1

De inhoud van de kamer: meet de lengte, breedte en hoogte van de kamer en vermenigvuldig ze om de kubieke meters te bepalen.

Voor een ruimte van 8 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog komt u dan op:

Inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m³

Stap 2

De isolatie: neem de isolatie van de kamer in overweging. Voor goed geïsoleerde kamers kun u de berekende kubieke meters behouden, maar voor slecht geïsoleerde kamers kun u het resultaat met 10-20% verhogen. Als de kamer veel ramen heeft of blootgesteld is aan direct zonlicht, moet u ook rekening houden met deze factoren. U kunt ongeveer de volgende factoren aanhouden:

  • Factor 30: goed geïsoleerde ruimte, geen plat dak, weinig elektronische apparatuur, weinig mensen, niet op de zonkant gesitueerd.
  • Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
  • Factor 50: ruimte met een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

Stap 3

Bereken de totale BTU: vermenigvuldig de aangepaste koellast met de vierkante meters van de kamer om de totale BTU te berekenen die u nodig heeft voor uw airco. een ruimte van 8 m lang, 4 m breed en 2,5 m hoog met een plat dak waar veel mensen werkzaam zijn aan de computer en gesitueerd op de zonkant.

  • Stap 1: inhoud ruimte: 8 x 4 x 2,5 = 80 m³
  • Stap 2: factor 50
  • Stap 3: 80 x 50 = 4000 Watt

Houd er rekening mee dat dit een algemene richtlijn is en dat andere factoren, zoals de klimaatzone waarin u woont, de hoogte van het plafond, de aanwezigheid van elektronische apparatuur en meer, ook van invloed kunnen zijn op de berekening van de juiste BTU. Als u twijfelt, is het raadzaam om bij ons advies in te winnen.

Omrekenen naar vermogen

Het vermogen van een airco wordt ook wel gemeten in BTU (British Thermal Unit) per uur, hierbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU. Met het bovenstaand voorbeeld komen we dan uit op 4000 x 3,4121 = 13.648,4 BTU.

Zoekt u een nieuwe airco?

Airco Groep Holland heeft een ruim aanbod aan airco’s voor verschillende ruimtes, van merken zoals Daikin en Mitsubishi. Wanneer u een airco bij ons koopt, profiteert u van onze installatieservice en vijf jaar garantie. Daarnaast bieden we verschillende onderhoudscontracten aan om hoge kosten te voorkomen.

Meer weten over BTU of airco’s?

Wilt u meer weten over onze airco’s of over de installatie? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 023 – 822 44 24 of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. We komen zo snel mogelijk bij u terug.

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks