Een airco of cv? Uw huis het goedkoopst verwarmen

Uw huis wordt waarschijnlijk verwarmd door een cv-ketel. Maar wist u dat een airco uw huis ook kan verwarmen? Denk maar eens aan de airco in uw auto. In de zomer heerlijk koel, ’s winters aangenaam warm. Een airco is dus ideaal om uw huis te verkoelen én te verwarmen. Maar is een airco ook zuiniger en goedkoper?

Airco: de goedkoopste manier om uw huis te verwarmen

Om met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: een airco verwarmt uw huis goedkoper dan uw cv-ketel. Dit heeft alles te maken met de hoge prijzen van gas. Vergelijk de gasprijzen met die van elektriciteit en het grote verschil geeft al veel informatie prijs. Met onderstaande berekening laten we zien dat het loont om over te stappen op een airco met warmtepomp. Niet alleen belast u het milieu er minder mee, u merkt het ook in uw portemonnee. En aangezien de gasprijzen op middellange termijn stijgen, wordt het verwarmen met airco des te voordeliger.

Berekening: wanneer is een airco voordeliger dan een cv?

Om te bepalen wanneer het loont om uw huis te laten verwarmen door een airco, vergelijkt u de kosten van het energieverbruik van gas (cv-ketel) en elektra (airco). We gaan in onderstaand rekenvoorbeeld uit van de gemiddelde prijzen van 2015.

Stap 1 – Elektraprijs bepalen
De gemiddelde kWh-prijs is € 0,22.
1 kWh heeft een warmte-inhoud van 3,6 megajoule (3600 kJ/u delen door 1000 J/u).

Stap 2 – Gasprijs bepalen
De gemiddelde gasprijs per m3 is € 0,65.
1 m3 heeft een warmte-inhoud van 31,65 megajoule.

Stap 3 – Elektra gelijkstellen aan gas
1 kWh elektra staat ongeveer gelijk aan 0,114 m3 gas (3,6 mj delen door 31,65 mj).

Stap 4 – Het omslagpunt berekenen
Door 0,114 te vermenigvuldigen met € 0,65 berekenen we de kostprijs voor 3,6 megajoule uit gas.
0,114 x € 0,65 = € 0,0741. Bij een warmterendement van 200% zijn de energiekosten van gas en elektra ongeveer gelijk (0,114 tegenover 0,1482 (2 x 0,0741)).

Conclusie
In het rekenvoorbeeld kwam naar voren dat bij een warmterendement van 200% de energiekosten van gas en elektra gelijk zijn. Dit warmterendement wordt uitgedrukt in COP-waardes. In dit rekenvoorbeeld is er een airco nodig met een COP-waarde van 2,0 om uw woning zuiniger op te warmen dan een cv-ketel.

Wat betekent deze berekening voor u?

Airco’s worden steeds zuiniger. Veel airco’s van A-merken hebben een COP-waarde van 3,5 of hoger, wat een rendement van 350% betekent. Goed voor het milieu én goed voor uw portemonnee. De gemiddelde aanschafprijs van een airco is nagenoeg gelijk aan de prijs van een cv-ketel. U merkt het rendement dus direct. Verwarmen met airco is financieel dus duidelijk voordeliger ten opzichte van cv-ketel.

Meer informatie over de verwarmende functie van een airco? Kijk op de pagina Airco kopen of lees de blog die we hierover schreven.

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks