Bereken

Bereken uw koellast
De koellast is de benodigde capaciteit van het aan te schaffen aircosysteem. De bepaling van de koellast is een gecompliceerd gebeuren. In de praktijk hanteert men veelal een vuistregel van 40 Watt per kubieke meter en past deze naar boven of beneden aan naar gelang de omstandigheden. Een kelder heeft een lager aantal Watts nodig dan een zolder!

Ook het aantal personen speelt een grote rol. Denk maar eens aan een kantine of fitnessruimte waar veel personen verblijven. Dan moet toch snel 100 Watt per persoon worden bijgeteld. Bij fysieke inspanning kan dit zelfs oplopen tot 200 Watt. Ook moet er gedacht worden aan de ontvochtigingscapaciteit van het syteem. Al met al belangrijke aandachtspunten bij de bepaling van het aircosysteem. Wij helpen u daar graag bij.

Een voorbeeld
Stel u heeft een slaapkamer van 3 meter breed en 4 meter lang. De plafondhoogte is 2,5 meter en er slapen 2 personen doorgaans. De berekening luidt dan als volgt: B x L x H = 3 x 4 x 2,5 maakt 30 kubieke meter moet je beginnen met 30 x 40 Watt maakt 1200 Watt, daarbij tellen we 2 maal een persoon van 100 Watt op, maakt 1400 Watt en dan gaan we hier voor het gemak van een situatie uit dat de slaapkamer op het noorden ligt dus weinig invloed van direkte zonnestraling heeft.

Het koelvermogen wordt ook gemeten in BTU/uur (British Thermal Units), daarbij is 1 Watt gelijk aan 3,4121 BTU. In bovenstaand geval zou dit dus komen op 1400 x 3,4121 = 4777 BTU/uur.

De keuze van het vermogen van het aan te schaffen apparaat is onderhevig aan diverse criteria waaronder:

- ligging van de ruimte
- aantal en oppervlakte van de raampartijen
- dakopbouw
- en verder..

Wilt u een exacte koellastberekening neem dan via dit formulier contact met ons op of bel ons gewoon direct op 023 822 4424.

Wij verzorgen dan de berekening en een passende offerte.