Schone airco belangrijk in ziekenhuisruimte

Hoewel de temperaturen per kamer verschillen, worden sommige ruimtes in ziekenhuizen intensief gekoeld. Niet om de patiënt te pesten, maar juist om hem gezond te houden; de lage temperatuur is hiervoor cruciaal. De meeste ziekenhuizen zijn daarom voorzien van kwalitatief goede klimaatsystemen. Deze moeten echter wel regelmatig onderhouden worden, omdat ze de patiënten anders mogelijk alleen maar zieker maken.

Lage temperaturen

Meestal worden de wandelgangen en slaapzalen van een ziekenhuis aangenaam verwarmd. Maar operatiekamers, wachtzalen en de intensive care zijn koud. De lage temperatuur in deze ruimtes moet de verspreiding van ziekenhuisbacteriën voorkomen. Om de patiënten toch warm te houden, worden er vaak dekens gebruikt. Vóór de operaties leggen de verpleegkundigen deze dekens over delen van het lichaam waar niet geopereerd hoeft te worden. Op deze manier raakt de patiënt niet onderkoeld.

 

Kinderen raken sneller onderkoeld dan volwassen. Daarom worden kinderen vaak in een apart kinderziekenhuis behandeld. De temperaturen zijn hier expres iets hoger ingesteld, zodat zij ook in een gezonde omgeving behandeld kunnen worden, terwijl de in kinderen-gespecialiseerde dokter tegelijkertijd zorgt dat ze minder stress ervaren tijdens hun ziekenhuisverblijf. Bij de spoedeisende hulp van normale ziekenhuizen worden natuurlijk ook regelmatig kinderen binnengebracht. Om ervoor te zorgen dat kinderen niet onderkoeld raken, kunnen de temperatuur van de individuele operatiekamers hier eenvoudig verhoogd worden.

Verse lucht

Het is belangrijk dat de airco ziekenhuisbezoekers niet zieker maakt dan ze al zijn. De airco’s van openbare ziekenhuisruimtes filteren en verversen de lucht daarom op zeer intensieve wijze. Ook wordt de temperatuur in operatiezalen, wachtzalen en op de intensive care constant tussen de 17 en 20 graden gehouden. Als het een paar graden warmer of kouder wordt, kunnen patiënten daar last van krijgen. Klimaatsystemen in ziekenhuizen moeten daarom altijd in topconditie blijven.

 

De filters en de verdampers van deze klimaat- en aircosystemen voorkomen de verspreiding van ziekmakende schimmels en bacteriën. Deze bacteriën kunnen voor mensen met luchtweginfecties tot verergering van de klachten leiden. Daarnaast kan dit bij alle mensen droge en ontstoken ogen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat de filters en verdampers regelmatig gereinigd worden, zodat ze optimaal blijven functioneren.

Regelmatig onderhoud

De staat van de airco is van invloed op de gezondheid van mensen. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook thuis of op kantoor kan een vervuild systeem voor brandende ogen en benauwdheidsklachten zorgen, het zogenaamde Sick Building Syndrome kan optreden. Om de lucht uit klimaat- en aircosystemen fris te houden, is het belangrijk dat deze systemen regelmatig onderhouden en gereinigd worden. Hiermee voorkomt men de ophoping van schimmels en bacteriën in aircosystemen.

Is de airco bij u thuis of op kantoor ook toe aan onderhoud en reiniging? Maak een afspraak met onze onderhoudsmonteur; bel 023 – 822 44 24 of vul het contactformulier in.

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks