Zelf de kantoortemperatuur bepalen?

Een bureau met luchtroosters die warme of koude lucht naar u toe blaast of een bureaustoel die verwarmt of koelt: geen overbodige luxe. Dit blijkt uit onderzoek naar de invloed van binnenklimaat op de productiviteit van werknemers. Is het zelf regelen van de temperatuur op uw werkplek binnenkort mogelijk?

Atze Boerstra promoveerde aan de TU Eindhoven op een onderzoek naar het binnenklimaat van kantoren. Volgens dit onderzoek, waar 1.600 deelnemers uit 21 verschillende kantoren aan deelnamen, blijkt dat mensen 4 tot 5 procent productiever zijn als zij zelf de temperatuur kunnen instellen. Daarnaast zijn ze ook minder vaak ziek.

Temperatuur instellen via uw smartphone

Er zijn al moderne kantoren waar men zelf via een smartphone-app de temperatuur kan instellen, zoals kantoorgebouw The Edge aan de Amsterdamse Zuidas. Andere moderne kantoren hebben bijvoorbeeld een systeem van inblaasroosters in de bureaus verwerkt of bureaustoelen die medewerkers wanneer nodig verwarmen of verkoelen.

Bij oudere kantoren is het een flinke investering om een klimaatsysteem aan te schaffen waarbij men zelf de temperatuur instelt, maar volgens het onderzoek verdient dit zich na een paar jaar terug door de stijging in productiviteit.

Invloed temperatuur op prestaties

Omdat temperatuur en ventilatie veel impact lijken te hebben op de productiviteit van personeel, hebben Amerikaanse wetenschappers een kantoor gebouwd met 100 sensoren die temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in de gaten houden. De onderzoekers van het project Well Living Lab besloten grondig onderzoek te doen naar de invloed van omgevingsfactoren op de prestaties van werknemers. De kantoormedewerkers dragen armbanden die het stressniveau registreren en vullen daarnaast regelmatig enquêtes in over hoe ze zich voelen. Op deze manier willen de onderzoekers erachter komen op welke manier het binnenklimaat invloed heeft op productiviteit. Dit onderzoek is nog in volle gang, maar als er interessante uitkomsten worden gepubliceerd, zullen we dit zeker met u delen.

Meer voordelen dan nadelen

Is het voor elk kantoor haalbaar om hier in de toekomst zelf de kamertemperatuur te regelen? Jazeker, in sommige moderne kantoorgebouwen is dit al mogelijk en ook voor oudere kantoorgebouwen is dit te realiseren. Onderzoek zal nog meer duidelijkheid moeten geven over de impact van omgevingsfactoren op productiviteit van medewerkers.

Klimaatoplossing op maat

Wilt u meer informatie over de best passende klimaatoplossing voor uw kantoor? Wij voorzien u graag van advies. Neem contact met ons op via 023 – 822 44 24 of per mail via contact@aircogroep.nl.

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks