Hoe werkt een airco?

Uit ons vorige blog bleek al dat een airco enorm functioneel en veelzijdig is. Zo kan een airco koelen, verwarmen, lucht zuiveren, ventileren en ontvochtigen. Het systeem is superhandig, voor zowel in de zomer- als de wintermaanden, maar hoe werkt een airco nou precies?

Het verkoelingsproces

De grootste fabel is dat een airco koude lucht produceert. Wat wel waar is, is dat een airco de warmte aan de lucht onttrekt. Zo lijkt het net alsof de airco de koude lucht produceert. De warmte wordt aan de lucht onttrokken met behulp van het verdampingsproces. Namelijk de warme lucht in een ruimte wordt langs de verdamper gezogen door de ventilator van de binnenunit.  Het koudemiddel in deze verdamper heeft warmte nodig om het verdampingsproces in gang te zetten. Wanneer daarna de lucht eruit wordt geblazen is deze flink afgekoeld, meestal tot zo ongeveer een graad of 7. Vervolgens wordt het gasvormige koudemiddel door de compressor samengeperst en  zal door de hogere druk de temperatuur nog verder toe nemen. Het koudemiddel is nu weer vloeibaar. Hierna volgt het zijn weg naar de condensor die met behulp van de ventilator het koudemiddel vervolgens weer afkoelt. Door het smoorventiel en de zuigende werking van de compressor aan de andere zijde gaat het koudemiddel weer over in gasvorm en kan het proces opnieuw beginnen. Het gesloten systeem houdt op uw commando het proces constant in beweging en zorgt dat de airco steeds het proces herhaalt tot de ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt.

 

Uitleg aan de hand van beeld

De compressor (4) reguleert het systeem dat koudemiddel aanzuigt en op hogere druk uitperst. Het hete koudemiddel komt eerst in de condensor (1). De condensor zorgt ervoor dat het koudemiddel wordt afgekoeld door middel van de fan aldaar. Het afgekoelde koudemiddel wordt naar het expansieventiel (2) geperst en daar geknepen zodat het door de lagere druk gasvormig wordt en lager van temperatuur mede door de zuigende werking van de compressor.  In de verdamper (3) verdampt het koudemiddel verder en neemt daar de warmte uit de ruimte op. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar de compressor (4) gezogen waar de cyclus opnieuw begint.  .

Zoals in de vorige blog staat vermeld, onttrekt een airco ook vocht uit de lucht. Warme lucht bevat namelijk meer vocht dan koude lucht. Het onttrekken van vocht wordt automatisch in het systeem meegenomen en zorgt er zo voor dat de lucht een stuk prettiger aanvoelt. Het systeem voert het vocht af naar een plek waar dat gewenst is.

Meer weten over airco’s?

Een airco is niet alleen een verkoelingssysteem, wanneer de cyclus door een 3-weg klep wordt omgekeerd is het ook mogelijk om ermee te verwarmen. De vloeiende techniek zorgt ervoor dat u op ieder gewenst moment gebruik kunt maken van de airco en zo uw ruimte gemakkelijk kunt verkoelen of verwarmen.

Bent u op zoek naar een airco voor thuis of op kantoor? Bekijk dan deze pagina.

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks