Airco op kantoor: de ideale temperatuur

Het juiste binnenklimaat beïnvloedt de productiviteit van medewerkers tot wel 15%. De ideale temperatuur is hierin een belangrijk onderdeel. Welke temperatuur perfect voor de werkvloer is blijft echter een punt van discussie. Toch is er uit onderzoek een aantal dingen op te maken over de perfecte kantoortemperatuur en die felbegeerde productiviteitsslag.

Er is veel onderzoek gedaan naar de ideale temperatuur op een kantoor. De Helsinki University of Technology rapporteert dat medewerkers bij 22 graden het meest productief zijn. Een onderzoek van de Cornell University spreekt over een ideale temperatuur van 25 graden. Bij dit onderzoek moet wel vermeld worden dat het uitgevoerd is in Florida: hier is de buitentemperatuur gemiddeld 30 graden, waardoor de mensen aan hogere tempraturen gewend zijn. In Nederland is het gebruikelijk dat de temperatuur op kantoor tussen de 21 en de 24 graden ligt.

Effecten van een te warm kantoor

In een te warm kantoor zal de productiviteit afnemen. Door de warmte raakt het lichaam oververhit, wat ten koste gaat van de concentratie van een medewerker. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat de productiviteit met 2% afneemt bij elke temperatuurstijging boven de 25 graden. In een Nederlands kantoor ligt de ideale temperatuur iets lager en zal de productiviteit dus nog eerder afnemen.

Effecten van een te koud kantoor

Een te koud kantoor is ook funest voor een optimaal werkklimaat: wanneer de lichaamstemperatuur te laag wordt, gebruikt het lichaam energie om weer op te warmen. Deze energie kan vervolgens niet meer in concentratie en creativiteit gestoken worden. Naast een dalende productiviteit zullen mensen hun collega’s als minder vrijgevig, minder hartelijk en onverschilliger zien wanneer ze het koud hebben. Een warmer kantoor zorgt dus voor een betere samenwerking en een positievere sfeer.

Discussies op de werkvloer

Eerder genoemde temperaturen zijn richtlijnen. Voor de meeste mensen zijn de beschreven temperaturen ideaal, maar iedere medewerker is anders. Vrouwen hebben het eerder koud dan mannen. In een kantoor waar meer vrouwen dan mannen werken zal een hogere temperatuur dus ideaal zijn. Daarnaast is ook elke werkplek anders. Een bureau kan dichter bij de airco staan of juist in het felle zonlicht. Deze factoren maakt de temperatuur een discussiepunt op vele kantoren. Een ideale temperatuur voor elke medewerker is ook bijna onmogelijk. De Arbowet adviseert om samen met de medewerkers het ideale werkklimaat te bespreken en uiteindelijk te kiezen voor een temperatuur waar 90% van het personeel tevreden mee is.

Temperatuur beheersen door airco en klimaatbeheer

De installatie van een goede airco of een goed klimaatsysteem helpt om het ideale kantoorklimaat te realiseren. Het is hierin wel van groot belang dat de installatie uitgevoerd wordt door een gespecialiseerde partij. Wanneer de airconditioning verkeerd afgesteld wordt kan dit de situatie namelijk verslechteren. Airco Groep Holland voorziet u graag van advies over de klimaatbeheersing op uw kantoor. Neem contact met ons op via 023 – 822 44 24 of per mail via contact@aircogroep.nl

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks