De vier koudste plekken ter wereld om te wonen

We leven op een erg fijne planeet. Niet te ver van de zon af en niet te dichtbij. Hierdoor zijn de meeste plekken op de wereld prettig en bewoonbaar. Er zijn daarentegen wel plekken waar het dusdanig koud is, dat je er misschien liever niet zou willen wonen. In deze blogpost hebben wij een selectie gemaakt van vier bijzonder koude plekken ter wereld waar mensen wonen.

Ojmjakon, Rusland

De Russische gemeenten Ojmjakon en Verchojansk zijn grote rivalen als het gaat om de nummer één positie op deze lijst. Het record voor de laagste temperatuur is ter wereld werd in 1933 gewonnen door Ojmjakon. De temperatuur was toen -68 graden Celsius. Zo’n vijfhonderd permanente bewoners hebben met deze vrieskou te maken.

Gemiddeld is het daar dagelijks:            -22 graden Celsius.

Verchojansk, Rusland

De Russische woonplaats Verchojansk kan er ook wat van. Daar vroor het in januari 1885 maar liefst 68 graden Celsius. Tegenwoordig strijdt deze woonplaats met Ojmjakon om de Koudepool kwalificatie. De twee koudepolen zijn de locaties op het noordelijk en zuidelijk halfrond waar de laagste temperatuur werd gemeten. In 2010 woonden er zo’n 1.300 mensen in de ijsstad.

Gemiddeld is het daar dagelijks:            -14,5 graden Celsius.

Jakoetsk, Rusland

De arme Russen treffen het niet met hun koude woonplaatsen! Jakoetsk is een tamelijk grote stad met bijna 300.000 inwoners. Ter vergelijking: Utrecht heeft zo’n 331.000 inwoners. De plaats ligt in Het Verre Oosten. Niet alleen in het oostelijk deel van Azië, maar ook in het Russische federale district genaamd Het Verre Oosten. De koudste temperatuur die daar ooit is gemeten is -64 graden Celsius. Ondanks de vrieskou, wonen en werken er toch veel mensen in deze plaats. Er worden voornamelijk veel diamanten geproduceerd: ruim een vijfde van de wereldproductie.

Gemiddeld is het daar dagelijks:            – 8,8 graden Celsius

Whitehorse , Canada

Om de lijst af te sluiten vertrekken we uit Rusland en trekken we naar Canada. De plaats Whitehorse ligt in Het territorium Yukon, wat aan Alaska, de noordelijkste staat van de Verenigde Staten, grenst. Er woonden drie jaar geleden ruim 23.000 mensen in de gemeente. De koudste temperatuur die er ooit is gemeten, is -52 graden Celsius in januari 1647. Hoewel de stad niet het record heeft kunnen verbreken voor koudste plaats ter wereld, staat ze wél in het Guinness Book of World Records voor de woonplaats met de minste luchtvervuiling ter wereld.

Gemiddeld is het daar dagelijks:            – 0,1 graden Celsius

We kunnen dus stellen dat we het maar goed voor elkaar hebben in Nederland. Gelukkig hebben wij altijd nog een zomer waar het kwik toch vaak 25 graden Celsius aantikt. Voor zowel de winter als in de zomer hebben wij een oplossing om het altijd gemoedelijk te houden in huis: een airco. Aircogroep biedt airco’s die zowel verwarmen als verkoelen. Ga voor meer informatie naar onze airco pagina: https://www.aircogroep.nl/airco-kopen.

© 2024 Airco Groep Holland | Powered by iClicks